Conversion of Garden Workshop, Home Counties

Brief

Our clients, property developers, asked us to convert and extend the former gardeners workshop into a self-contained dwelling.  They requested an innovative design that reflected the building’s Victorian horticultural past.

Our solution

The existing building was split level with the western end being two storeys, although the lower floor was really a basement with high level windows.  This enabled us to propose a low profile extension that was constructed as a basement servied by a large light well with an external staircase from the garden.  This basement is accessed from the original lower level and units the new dwelling to a double garage.  The extension could not be constructed at ground level due to local planning restrictions.

In keeping with the theme of a Victorian garden, we have erected a lean-to glazed link on the southern elevation visually joining the original main elements of the structure.

As the building had small pane sliding sash windows, we elected to carry on with these for our new windows.  The brickwork was in a poor condition and so we have clad the structure in featheredged boarding, but we were able to retain the original slate roof and continued the new roofs in natural slate.

Work delivered

We took our clients brief to design and interesting new home, retaining the historic features of the original building.  We negotiated a particularly tricky planning approval and obtained the Building Regulation Approval for our client.  The approved drawings were then passed to our client to carry out the building project with staff from BRD Tech on hand to answr any queries from site.